Gallträsk

Gallträsk veden lämpötila

Connected Finland Oy on toteuttanut Gallträskille kokeiluluonteisen, jatkuvan veden lämpötilan mittauksen yhteistyössä KOLE r.y.’n kanssa. Mittaus ja tietojen lähetys tapahtuu langattomalla Sigfox-teknologialla, vuorokauden ympäri. Tiedot sisältävät veden lämpötilan 25cm syvyydestä ja ilman lämpötilan. Mittaukseen käytetään Connected Finlandin suunnittelemaa ja valmistamaa TempGuard laitetta, sekä kansainvälistä Sigfox-tiedonsiirtoteknologiaa. Toivomme, että mittauksesta ja tiedoista on iloa avovesiuimareille ja ulkoilijoille!

 
 

 

Gallträsk on ainoa Kauniaisten kaupungissa sijaitseva järvi, jonka pinta-ala on 11,7 hehtaaria ja järven syvin kohta on noin 2,5 metriä. Vuoden aikana järven vesi vaihtuu noin 2,5 kertaa järven tilavuuden verran. Vesi lämpenee hyvin nopeasti alkukeväästä ja pysyy pitkään lämpimänä syksyllä luoden ihanteelliset olosuhteet avovesiuinnille.

Järven vesi on puhdasta ja kirkasta ja usean mittauksen mukaan todettu seurannassa erittäin hyvin uimakelpoiseksi, parempilaatuiseksi kuin ympäristön uimarannat.

Järven orgaanista ainesta sisältävän liejukerroksen paksuus vaihtelee 3-5 m välillä. Liejukerroksen alapuolella on savesta ja hiekasta koostuva pohja, joka on paikoin monen metrin paksuinen. Vuosina 2009-2011 tehty ruoppaus tehtiin vain keskiosaan järveä, joten lieju on valunut ja syvyys tasoittunut vuosien varrella. Useiden uijien mielestä uusi ruoppaus ja kunnollinen juurakoiden ja orgaanisen liejun poisto olisi paikallaan, jotta lumpeet ja muu kasvusto ei estäisi matka-uintia loppukesästä. Gallträskissä ole ole havaittu sinilevää.

KOLE r.y. ylläpitää Gallträskillä talvisin luistelurataa, avantouintipaikkaa ja kesäisin matka-untirataa. https://www.facebook.com/kole.yhdistys/

Connected Finland Oy on suomalainen esineiden internet -yhtiö, jonka käyttämä Sigfox-teknologia on langatonta, vain vähän virtaa kuluttavaa ja pitkäkantoista mahdollistaen suurienkin laitemäärien liittämisen verkkoon helposti ja edullisesti. Connected Finland rakentaa, operoi ja kehittää Sigfox -verkkoa Suomessa ja Virossa. Yhtiön verkko kattaa jo lähes 90% Suomen väestöstä.Tällä hetkellä Sigfox -verkkoja löytyy jo 75 maasta ja teknologiaa käyttävät laitteet toimivat saumattomasti kaikissa Sigfox-verkoissa ympäri maailman.