Markku Patronen, yksi Connected Finlandin perustajista, pääsi kertomaan Yle Radio Suomen Päivään, missä kaikessa esineiden internetiä jo hyödynnetään sekä sen käytön kehitysmahdollisuuksista. Patrosta haastateltiin tällä viikolla käynnissä olleen Nordic IoT Weekin yhteydessä. Tähän kirjoitukseen on poimittu parhaat palat toimittaja Tuukka Pasasen tekemästä haastattelusta.
Nordic IoT Week on pohjoismaiden suurin esineiden internet -tapahtuma, joka järjestettiin tänä vuonna neljättä kertaa. Tapahtuma kerää paikalle alan yrityksiä ja vaikuttajia verkostoitumaan sekä kuulemaan, mitä alan toimijat tällä hetkellä tekevät, miltä tulevaisuus näyttää ja millä tavoin esineiden internetiä on mahdollista hyödyntää liiketoiminnassa.
0G vai 5G?
Toimittaja Pasanen kuvailee esineiden internetin käsitettä internetin laajennukseksi, jonka kautta fyysisiä koneita ja laitteita on mahdollisuus kytkeä verkkoon sensoreiden avulla. Verkkoon kytkettyjä laitteita ja niiden tuottamaa dataa on puolestaan madollista mitata ja kontrolloida. Kaiken keskiössä on kuitenkin laitteiden tuottama data. Suurin osa tapahtuman kävijöistä odotti 5 G -verkon saapumista, mutta jo olemassa olevilla verkoillakin on loputtomasti mahdollista tehdä vaikka mitä.
Connected Finlandin Markku Patronen ei kuitenkaan puhu 5 G -verkosta, vaan niin sanotusta 0 G -verkosta, jossa vain 1 tai 2 tavun kokoisilla datapaloilla pystytään tarkastelemaan esimerkiksi rakennusten sisälämpötiloja tai ilmanlaatua.
– Esineiden internetissä ja it-maailmassa monesti sorrutaan suuruuden tavoitteluun: halutaan vaan kerätä mahdollisimman paljon dataa ja liikuttaa sitä mahdollisimman nopeasti. Me Connected Finlandilla mennään tässä asiassa vähän vastavirtaan. Keräämme hyvin pieniä datamääriä, joilla kuitenkin voidaan saada ratkaisevan tärkeitä toteutuksia aikaiseksi, Patronen kertoo.
”Data on uusi öljy”
Esimerkiksi lämpötilatiedon kerääminen ei vaadi 5 G- tai laajakaistayhteyttä, koska kyseessä on kaksitavuinen, todella pieni numeromerkkisarja. Keräämällä lämpötilatietoa esimerkiksi asuinhuoneistoista pystyvät Connected Finlandin kumppanit tarjoamaan taloyhtiöille ja energiapuolen toimijoille konkreettisia säästöjä lämmitysenergiasta. Ja kaikki tämä on mahdollista vain kahden tavun datalla, Patronen selventää.
– Vaikka teknologiabisneksessä yleensä tykätään maalata hienoja tulevaisuuden visioita ja kuvioita, me teemme töitä tässä ja nyt konkreettisten ongelmien parissa. Yksi esimerkiksi tästä on sisäilman laadun mittaaminen. Tällä hetkellä Suomessa on todella paljon haasteita erilaisten julkisten tilojen, kuten päiväkotien ja koulujen, sisäilman kanssa. Tällaisille ratkaisuille on siis iso tarve.
Tulevaisuudessa Patronen näkee datan merkittävyyden nousun yhtenä pääsuuntauksista. Meidän elinikänämme tulee tällä vauhdilla tapahtumaan se, että puolet maailman sähköenergiasta menee tiedon keräämiseen ja sen varastoimiseen, eli palvelinfarmien ylläpitämiseen, Patronen toteaa. Eli järkyttävä määrä energiaa käytetään tietoon – ja siinä pelissä data on uusi öljy. Esineiden internetin ideana on kerätä ja tallettaa dataa säilöön. Jatkossa ei siis ole enää yhdentekevää minkä kokoista data on, sen on kannattavampaa olla mahdollisimman pientä.
Koko Radio Suomen Päivän 10.4. ohjelman voi kuunnella täältä. Markku Patrosen osuus alkaa kohdasta 07.13.