Ministeri Iiro Viinanen puhuu Etelä-Suomen Sanomien mielipidepalstalla (25.3.2019) homeisista kiinteistöistä ja siitä, miksei sitä aiheuttavaan ”löperöön rakentamiseen” puututa. Viinanen toteaa, että hometta on löytynyt paljon niin uusista kuin vanhoistakin kiinteistöistä. Me Connected Finlandilla haluamme tuoda esiin keinoja valvoa rakennusten sisäilman laatua ja mahdollistaa ongelmiin puuttuminen mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.
Kuinka ylläpitää hyvinvoivaa työ- ja oppimisympäristöä? Siinäpä miljoonien eurojen kysymys. Huono rakentaminen, puutteellinen ilmanvaihto ja home aiheuttavat kahdenlaista tuhoa: ensimmäinen osa tästä tuhosta on aineellinen, rakennuksia voi niiden voidessa huonosti jäädä pahimmillaan tyhjilleen tai niiden kunnostamiseen voi upota miljoonia. Toinen tuhottu osa on ihmisten terveys, homeen ja mikrobien kun on todettu olevan monien oireiden takana aina astmasta syöpään asti.
Ministeri Viinanen tiivistää asian oivasti Etelä-Suomen Sanomissa: ”Homeongelma saa rahassa toiset mittasuhteet, kun aletaan tunnistaa homeen terveysvaikutukset hometiloissa työssä olleille. Siitä on vasta jäävuoren huippu näkyvissä puhumattakaan inhimillisestä hädästä ja elämän laadun romahduksesta. On vaikea edes kuvitella lukumäärältään sitä ihmismäärää, joka on altistunut homeelle, mutta ei osata tai haluta yhdistää oireita homeeseen. Kyse on jo satojen tuhansien ihmisen altistumisesta homeelle.”
Mitä enemmän tiedämme rakentamisen ongelmakohdista, sitä helpompaa niihin on puuttua jo rakentamisen aikana. Mutta miten olisi mahdollista tarkkailla kosteutta, mikrobeja ja ilmanvaihtoa jo rakennetuissa ympäristöissä? Meidän ratkaisumme on yksinkertainen: mittaamalla ja kartoittamalla. Pitkäaikainen sisäilman sekä ilmastoinnin toimivuuden mittaaminen palvelurakennuksissa, kuten esimerkiksi kouluissa, pystyy datan avulla paljastamaan pienetkin muutokset pitkällä aikavälillä. Mittaamisen avulla voidaan havaita muun muassa jatkuva kosteus, liiallinen hiilidioksidin muodostaminen tai ilmaan päässeet pienhiukkaset.
Connected Finland tarjoaa kattavan valikoiman juurikin sisäilmaston mittaamiseen tarkoitettuja laitteita sekä FoxerIoT -alustan, joiden avulla pitkäaikainen ilmanlaadun tarkkailu onnistuu helposti, langattomasti ja etänä. Mittaaminen ei ratkaise rakentamisessa tehtyjä virheitä, mutta auttaa toteamaan muutokset sisäilmassa ennen kuin sen aiheuttamat oireet alkavat. Lisäksi laitteiden tuottama data voi auttaa jo olemassa olevan ongelman todentamisessa.
Me toivomme, että yhä useammissa rakennuksissa ilmanlaadun valvonta otettaisiin käyttöön ennakoiden, ei vasta ongelmien ilmettyä.