Kiinteistönomistajat tasapainoilevat jatkuvasti uusien haasteiden kanssa. Rakennusten täytyy palvella korkeampia käyttövaatimuksia ja samalla elinkaarikustannukset pitäisi pystyä pitämään kurissa. Fidelixin Flow_how -palvelu auttaa kiinteistönomistajia tarjoamaan käyttäjälähtöisesti digitalisoituja rakennuksia, joissa on aina optimaaliset olosuhteet. Connected Finlandin Sigfox -yhteydellä toimivat anturit mahdollistavat reaaliaikaisen olosuhdetiedon keräämisen Flow_How alustalle ilman mittavia investointeja asennustöihin tai IT-järjestelmiin.
Flow_how on alustaratkaisu, joka kerää rakennusten datan yhden käyttöliittymän alle. Palvelu yhdistää älykkään rakennusautomaation ja koneoppimisen, joista saatava data kootaan helposti hallittavaksi ja ymmärrettäväksi kokonaisuudeksi, joka näyttää reaaliaikaisesti kiinteistön olosuhteet. Lisäksi alusta auttaa tunnistamaan ennakoivan huollon tarpeet jo ennen mahdollisten ongelmien syntyä. Näiden toimenpide-ehdotusten sekä kiinteistön historiatietojen, että tulevien tilanteiden ennakoinnin avulla kiinteistöhuolto on aiempaa järjestelmällisempää ja helpompaa.
Connected Finlandin langattomien antureiden avulla rakennuksen olosuhteista on saatavilla tarkkaa tietoa, esimerkiksi missä kerroksessa ja mihin aikaan hiilidioksiditasot ovat korkealla tai missä päin rakennusta lämpötilaa voisi alentaa. Anturit välittävät tiedon reaaliaikaisesti Sigfox -verkkoyhteydellä Flow_how-palveluun, jonka perusteella alusta tekee analyysin olosuhteista. Analysoitu tieto viedään alustan kautta arvioitavaksi asiantuntijalle, joka tekee konkreettiset toimenpide-ehdotukset olosuhteiden parantamiseksi. Osana Flow_how -alustaa anturit ovat helppo ratkaisu asiakkaalle, sillä ne eivät tarvitse kiinteää verkkoyhteyttä eivätkä asiantuntijan tekemää asennusta. Connected Finlandin operoima Sigfox verkko kattaa jo 90 % Suomesta ja se toimii kansainvälisesti yli 70 maassa.
Helppokäyttöiset ja langattomat anturit säästävät kustannuksia
Anturit voidaan asettaa sopivalle paikalle ja ne alkavat keräämään dataa saman tien. Tämä säästää kustannuksia, sillä skaalaaminen onnistuu vaivattomasti, kun asennuksesta ei tarvitse sopia monien tahojen kanssa: laitteet eivät vaadi kaapelointeja tai paikallista verkkoinfrastruktuuria, riittää kun anturit ovat oikeassa paikassa ja virrat päällä. Flow_how ja siihen liitettävät anturit siis säästävät niin kiinteistöhuollon hermoja kuin rakennuksen omistajan lompakkoa. Tärkeintä tässä ratkaisussa on ensin kokonaiskuvan hankkiminen kiinteistön olosuhteista ja sen jälkeen sen optimointi. Lisäksi anturit kuluttavat vain vähän energiaa, jonka ansioista laitteet mahdollistavat mittaukset vuosiksi eteenpäin, ilman että niitä tarvitsee huoltaa.
– Rakennusautomaatiojärjestelmään liitetään usein melko rajoitetusti sisäilmaolosuhteita mittaavia antureita kustannussyistä. Langattomien, paristokäyttöisten, helposti asennettavien ja siirrettävien antureiden käyttö kuitenkin mullistaa mahdollisuuden seurata sisäilmaolosuhteita kohtuukustannuksin. Sigfox-yhteydellä toimivat anturit on helppo ottaa käyttöön myös rakennuksen valmistumisen tai saneerauksen jälkeen, kertoo Antti Koskinen Fidelixiltä.
Samat sensorit, jotka mahdollistavat nopean ja sujuvan käyttöönoton, mahdollistavat myös mittaukset vuoksiksi eteenpäin, ilman että sensorilaitteita tarvitsee huoltaa. Kokonaisuudessaan Flow_how -palvelu auttaa varmistamaan kiinteistön sisäilmaolosuhteiden, energiankulutuksen ja taloteknisten prosessien toiminnan tasapainon.
Hyvä olosuhdehallinta lisää myös sen käyttäjien tyytyväisyyttä ja tilojen optimointi puolestaan tuo säästöjä. Samalla Fidelix kuratoi kaikkea saatavilla olevaa tietoa, jotta kiinteistöhuolto ei huku valtavaan datamäärään.
Fidelix tekee rakennuksista fiksuja. Korkea teknologiaosaamisemme näkyy ratkaisuissa, joissa optimoidaan rakennusten energiakustannukset, sisäilmasto-olosuhteet ja käyttökustannukset. Fidelix konsernin Pro Forma liikevaihto on 43 miljoonaa ja henkilöstöä noin 250 (2019). Tuotteitamme kehitetään, testataan ja ne toimivat päivittäin vaativissa ja äärimmäisissä ilmasto-olosuhteissa Pohjoismaissa ja vaikuttavat positiivisesti yli miljoonan ihmisen hyvinvointiin.